توالت یا دستشویی در هواپیما ها بسیار کوچیک هستند اما ما میخواهیم عجیب ترین ها را بـه شـما نشان دهیم در ادامه با عجیب ترین توالت ها «سرویس بهداشتی» در هواپیماهای دنیا «+عکس» برترین بت را دنبال کنید .
توالت هواپیما دارای رمز و رازهایی خاص اسـت کـه شاید شـما ندانید. دراین مطلب حقایق جالبی در مورد توالت هواپیما میخوانید کـه شـما را بسیار متعجب میکند.اداره هوانوردی فدرال «FAA» تقریبا برای هر چیزی الزاماتی تعیین کرده اسـت اما در مورد این کـه هواپیماهای تجاری حتما باید دستشویی داشته باشند چیزی نگفته اسـت.
درسال ۲۰۱۵ هواپیمایی از وستچستر بـه مقصد شیکاگو در حالی اقدام بـه پرواز و حمل مسافر کرد کـه فقط یک دستشویی داشت و ان هم خراب بود. بنابر این مسافران ان وادار شدند بـه مدت ۲ ساعت و نیم دستشویی نروند
در گذشته اگر نیاز بـه توالت در هواپیما میشد از سطل درپوشدار برای اینکار استفاده میکردند. جالب اسـت بدانید درسال ۱۹۳۴ هواپیمای آبی بریتانیایی توالتی داشت کـه مستقیماً بـه بیرون باز می شد. اگر چه صاحبان هواپیماهای گذشته فکر میکردند این نوع سیستم هیچ مشکلی ندارد، اما آن ها دستکم یک مشکل داشتند و ان هم این بود کـه وقتی درپوش سطل جابجا میشد، جریان هوا صدایی شبیه سوت در هواپیما ایجاد می کرد و بسیار آزاردهنده بود.
از آنجایی کـه نگه داشتن ظرفی پر از آب کـه در طول پرواز و تکانهاي زیاد احتمال ریزش ان میرفت و فضایی نامطلوب ایجاد می کرد، ابداً ایده خوبی نبود، بنابر این بـه تدریج هواپیماها مجهز بـه توالتهاي بهتری با تکنولوژی جدید شدند. انها از مایعی آبی رنگ وبوزدا استفاده میکردند.
و فاضلابها را بـه مخزنی در هواپیما منتقل میکردند. با هر بار استفاده از توالت، مایع تازهاي بایستی بـه گردش درمیآمد، بنابر این لازم بود هواپیما صدها لیتر از این مایع آبی رنگ را در هر پرواز با خود حمل کند و این امر باعث افزایش مصرف سوخت میشد. مهمتر این کـه این سیستم گاهی اوقات دچار نشتی میشد. تصورش را بکنید مدفوع منجمد و حبابهاي یخزده از آسمان روی سقف خانهها و ماشینها فرود میآمد. طبق گزارشات، بیش از ۳۰ مورد مستند از برخورد این مواد با زمین از سال ۱۹۷۹ گزارش شده اسـت.
نخستین باری کـه از این توالتها استفاده شد بـه سال ۱۹۸۲ برمیگردد. این نوع از توالت «توالت خلا» نامیده می شد; چراکه با اتمام کار فرد، خط فاضلابی باز می شد و تمام محتویات توالت را باقدرت بـه بیرون میمکید و وارد مخزن بزرگی در عقب هواپیما می کرد.
جالب اسـت بدانید توالتهاي بـه ظاهر کممصرف خانگی در هر بار استفاده حدود ۶ لیتر آب مصرف می کنند و توالتهاي قدیمی مدارس حدود ۱۹ لیتر مصرف آب داشتهاند. پس باید قدردان فناوری «خلا» باشیم; چراکه با استفاده از ان؛ توالتهاي هواپیما کمتر از ۲ لیتر آب مصرف می کنند. بنابر این با خیال راحت هرچقدر کـه بخواهید می توانید بـه دستشویی بروید و نگران تلف آب نباشید.
خوشبختانه مخزن حاوی پسابها، ضامنی خارج از هواپیما دارد. بنابر این امکان ندارد کـه سهواً خلبان پسابها را در آسمان خالی کند و روی خانهها بریزد.قرار دادن جاسیگاری در هواپیما بـه این معنی نیست کـه سیگار کشیدن در هواپیما مجاز اسـت، بلکه برای ان دسته از افراد بیملاحظه کـه در هواپیما هم می خواهند سیگار بکشند تعبیه شده اسـت. درکنار هر سطل آشغال مکانی هم برای سیگار و خاکستر ان وجوددارد چراکه طبق معمولً زبالهها کاغذی و قابل اشتعالاند، بنابر این انداختن سیگار در سطل آشغال بسیار خطرناک اسـت.
با فرود آمدن هواپیما بر روی زمین نوبت بـه خالی کردن مخزن میرسد. اینکار حدود ١٠ دقیقه طول می کشد; بدین ترتیب کـه مسئول ان پمپی بـه هواپیما وصل کرده و سپس با ایجاد خلا مخزن تخلیه میشود.باوجود این کـه مکش توالت بسیار قوی اسـت اما هنگامیکـه فرد روی ان مینشیند مثل این اسـت کـه روی صندلی اسانی نشسته ودر ان گیر نمی کند.
برای باز کردن قفل کافی اسـت علامت «دستشویی» را بالا برده و زبانه را بـه حالت قفل نشده ببرید. اما لطفاً اینکار را تنها زمانی انجام دهید کـه کودکی در ان گیر کرده باشد یا بدانید کـه دوستتان آن جاست.آب شیری کـه از دستشویی می آید بسیار بد و ناخالص اسـت
بر اساس مقالهاي از مجله Wall Street درسال ۲۰۰۲ تحت عنوان «آزمایش نمونههاي آب در ۱۴ پرواز مختلف» مشخص شد کـه؛ تقریبا میزان تمام باکتریهاي موجود در آب دهها و گاهی اوقات صدها مرتبه بیش از حد مجاز ان در امریکا اسـت.
این آبها شامل جانداران میکروسکوپیکی مانند سالمونلا، استافیلوکوکوس و تخم حشرات کوچک بودند. سازمان حفاظت از محیط زیست اذعان داشته اسـت کـه؛ دستورالعملهاي جدیدی اتخاذ گردیده و آب برای آشامیدن مناسب اسـت.
شاید با خود بگویید این مسئله کاملاً واضح اسـت و نیاز بـه گفتن ندارد. اما واقعاً اینطور نیست و افراد بسیار زیادی هستند کـه جوراب خودرا در مسیر توالت درآورده و پا لخت بـه توالت میروند. درنتیجه پس از خروج از توالت نقاط خیسی روی کف بر جای میگذارند کـه شاید آب نباشند. از آنجاییکه دستشوییها تا پایان پرواز تمیز نمیشوند این مسئله مشکلساز می شود.
کثیفترین بخشهاي هواپیما بـه ترتیب میزهای تاشو، دریچههاي هوای بالای سر هر فرد، سگک کمربند ایمنی و قفل دستشویی شناخته شدهاند. حواس تان باشد تا حد امکان از لمس این مکانها اجتناب کنید.این نوع توالت می تواند با استفاده از نور فرابنفش ۹۹.۹% از میکروبها را در عرض چند ثانیه پس از خروج هر فرد از بین ببرد.
«سرویس بهداشتی هواپیما» «Aircraft Lavatory» یا «Plane Toilet»؛ فضای کوچکی در داخل کابین هواپیما، مجهز بـه یک «توالت» «Toilet» و «سینک» «Sink» اسـت. یک «دستشویی هواپیما» کـه بـه صورت متداول در بیشتر هواپیماهای امروزی جز برخی از هواپیماهای کوچکی کـه پروازهای «کوتاه برد» «Short Range» انجام میدهند شاهد ان هستیم، برخلاف ظاهر ساده، دارای پیچیدگی هاي خاصی اسـت کـه در مطلب پیش رو قصد داریم بـه بررسی ان ها بپردازیم.
در طول تاریخ هوانوردی، از جمله هواپیماهای مجهز بـه دستشویی، میتوان بـه «Caproni Ca.60» ساخته شده درسال 1921 اشاره کرد؛ البته با توجه بـه سقوط این هواپیما در دومین پرواز خود، «کروی پروازی» «Flight Crew» هرگز استفاده از دستشویی ان را تجربه نکردند. هواپیمای «Handley Page H.P.42» جز نخستین هواپیماهای مسافربری طراحی و ساخته شده درسال 1928.
مجهز بـه دستشوییهاي متعددی در قسمت مرکزی بدنه بود. همچنین قایق پرنده بریتانیایی «Supermarine Stranraer» کـه نخستین پرواز خودرا درسال 1934 انجام داده بود، دارای دستشویی بود کـه تخلیه محفظه ان روی هوا باز می شد. هنگامی کـه دریچه تخلیه مخزن ان در هنگام پرواز باز می شد.
جریان هوای عبوری صدای سوت ایجاد می کرد؛ از این همین بابت بـه این قایق پرنده اسم مستعار «خانه سوت زن» «Whistling Shithouse» را داده بودند. تا این کـه درسال 1938 با ساخته شدن قایق پرنده «Short Sunderland»؛ برای نخستین بار از یک دستشویی مجهز بـه «سیفون» «Flush» استفاده شد.
در طول جنگ جهانی دوم، هواپیماهای بمب افکن بزرگ نظیر بوئینگ B17 آمریکایی و «Avro Lancaster» بریتانیایی، دستشویی هاي بـه اصطلاح شیمیایی حمل می کردند کـه ساخت شرکتی بنام «Elsans» بودند؛ این دستشویی ها کـه در واقع از کلاس «دستشویی هاي سطلی» «Bucket Toilet» و «دستشویی هاي خشک» «Dry Toilet» بودند، مجهز بـه یک سطل برای گرد آوری پسماندها بودند.
از مشکلات اصلی این دستشویی ها میتوان بـه بوی نامطبوع و اغلب سرریز شدن اشاره کرد کـه استفاده از ان ها را دشوار می کرد؛ گاهی نیز بـه دلیل لباس هاي حجیمی کـه «کروی پروازی» بـه دلیل سرمای شدید می پوشیدند، سطل واژگون می شد و پسماند، سراسر کابین و کل کابین هواپیما را بر می داشت. بنابر این اصلا در بین «کروی پروازی» بمب افکن ها، این قابلیت محبوبیت نداشت و عموما از استفاده از ان ها اجتناب می شد، ودر مقابل از کارتن هایي کـه ان ها را از دریچه رها سازی بمب، بیرون می انداختند، استفاده می کردند.
همچنین از کیسه هایي کـه حالتی قیف مانند، و توسط یک لوله بـه بیرون هواپیما راه داشتند، جهت ادرار کردن استفاده می کردند. این رویه نیز دارای مشکلات متععدی بود کـه از مهمترین ان ها میتوان بـه احتمال یخ زدن لوله هاي خروجی بر اثر برودت دمایی ناشی از ارتفاع پروازی و همچنین آسیب دیدن سطوح فرامین نظارت بخاطر ریختن ادرار بر روی ان ها، اشاره کرد.
بـه همین دلیل رفته رفته دستشویی هایي کـه مجهز بـه سامانه هاي سیفون آبی و همچنین شیمیایی بودند، درسال 1975 با پیشرفت هاي صورت گرفته، جای خودرا بـه دستشویی هایي دادند کـه دارای «سیفون خلا» «Vacuum Flush» بودند؛ از مهمترین مزایای بکارگیری این فناوری میتوان بـه حذف محفظه هاي بـه اصطلاح «پسماند خیس» کـه ترکیب مایعات و جامدات اسـت، اشاره کرد.